ÖKO program

http://ofi.hu/okoiskola

Beszámolók

Munkatervek

Beszámoló az ÖKO-SZAKKÖR 2022-2023 tanév első félévi munkájáról

Szakkörünk 12 diák részvételével indult az idei tanévben. Tavalyi szakköröseink maroknyi csapata lelkes új tanulókkal bővült. Az első foglalkozásunkon megbeszéltük a szakkör idei tervét, mindenkinek találtunk testhezálló feladatot, melynek felelőse lett, így magáénak érezve saját területét a félév során munkánk gördülékenyebbé és hatékonyabbá vált.

Magaságyásaink és a kis fűszerkert gondozása folyamatosan megtörtént, a tavaly vetett zöldségek szépen fejlődtek, annak ellenére, hogy a száraz és meleg nyár megviselte őket. Nyáron is történt rendszeres öntözés és gondozás, melyet Lakatos Maja tanulónk végzett a szünetben. Ennek az önzetlen és felelősségteljes munkának köszönhetően október végén „fűszerfiesztával” ünnepelhettük munkánk gyümölcsét egy zöldséges uzsonnával.

Kreatív tagjaink gondozzák a természettudományos terem melletti három faliújságot, melynek tartalma folyamatosan frissül, alkalmazkodik a jeles napok témájához, az évszakok jellegzetességeihez, megjeleníti szakköri tevékenységünket is. Ide kerülnek a tanórákon készült projektmunkák is. A Fenntarthatósági témahét alatt készült munkákat külön mutattuk be a tornaterem ajtójának nagy felületét kihasználva.

Az iskolaudvar szemétmentesítése is rendszeresen megtörténik, tagjaink figyelnek a folyosó rendjére, valamint a mosdókban és az osztálytermekben az energiatakarékosság jegyében a villanyok lekapcsolására és a csapok elzárására. Erre társaikat is figyelmeztetik.

A téli madárvédelem előkészítése is megtörtént, gyűjtött diót törtünk a meglévő eledel kiegészítésére, új madáretetők készítése van folyamatban, a régi pedig felújításra került.

A madáretetést a szokatlanul enyhe időjárás miatt a madarak védelme érdekében még nem kezdtük meg.

Tevékenyen részt vállaltunk a hulladékgyűjtésben és az állateledel gyűjtésben is.

Második félévre tervezzük a kert beültetését, valamint a tereprendezést a kert területén és az Intézményvezető Asszony által adományozott fügenövény kiültetését.

A szakkör a félév során a terveknek megfelelően működött.

Köszönjük a technikai dolgozók segítő közreműködését.

Keresztély Renáta, szakkörvezető 

Pellérd, 2023. január 20.

 Képek

 

ÖKO munkaterv 2022-23

Beszámoló 2022

Beszámoló 2021-2022 tanév

 

Öko – szakköri tevékenység Pellérd

A szakkör tevékenysége az elfogadott szakköri munkatervnek megfelelően alakult a tanév során. A szakkör tagjai rendszeresen megtisztították az udvart a szeméttől, a kiskert rendbetétele és téliesítése is megtörtént, valamint folyamatos volt a téli madárvédelem is. Mindezek mellett a folyamatosan aktualizált alsó folyosó faliújsága is megvalósul. Sikeres volt az állatok világnapjára szervezett eledelgyűjtés, melyben szakköri tagjaink is nagy részt vállaltak. Őszi kirándulásunk nagy örömet okozott a diákoknak, miközben megismertük Iskolánk közvetlen természeti környezetét és a tó élővilágát. A szakkörhöz csatlakozott több tanuló, remélhetőleg ez a következő tanévben is így lesz. A szakkör tagjai közösséget alkotnak. Jó látni, hogy társaikat ráveszik a hulladékgyűjtők használatára, „védelmezik” az általuk létrehozott kert növényeit, érdeklődő tanulóknak beszélnek a növényekről, figyelnek a környezetükre.

A Szülői munkaközösség és az Életreform egyesület összefogásával megvalósult három magas-ágyás létesítése és beültetése, melyet foto-dokumentációval ellátva a Fenntarthatósági témahét pályázatára is beküldtem. Eredmény még nincsen, az elbírálás folyamatban van.

A Görcsönyi Tagintézménnyel létrehozott palántacsere programunk sikeresnek bizonyult, szeretném ezt a jövőben Kővágószőlősre is kiterjeszteni.

A Csiga-Biga környezetismereti verseny sikeresen lezajlott, valamint a Vörös-Homokkő túraverseny is megvalósult. Mindkettőben aktív szerepet vállaltunk.

Az Intézmény technikai dolgozóit is köszönet illeti a munkatervekben kitűzött célok sikeres megvalósításában.

Pellérd, 2022. június 18.

Képek

Keresztély Renáta

szakkör vezető

 

 

ÖKO-munkaterv 2021-22

ÖKO munkaterv 2020-21

Az Állatok Világnapja

Az Állatok Világnapját 1931-ben Olaszországban hívták életre, a kezdeményezés célja a vadon élő állatok pusztulásának megfékezése volt. Később minden állat védelmét felvállalta. Magyarországon 1991-től, elsősorban állatvédő szervezetek és állatkertek rendezésében tartanak rendszeresen Állatok Világnapja megemlékezéseket.

Az állatok világnapját, a természetszeretetéről ismert Assissi Szent Ferenc emléknapján, október 4-én ünnepeljük, halálának évfordulóján. A rendalapító Szent Ferenc az állatok védőszentje, aki a legenda szerint nemcsak értette az állatok nyelvét, hanem beszélgetett is velük. Két híres legenda szól erről: a madarakkal és egy farkassal beszélget. Elolvasható:

 https://zoozoo.hu/allatok-vilagnapja-szent-ferenc-legendai/

A halálát követő második évben, 1228-ban szentté avatták, de a 20. század derekán VI. Pál pápa a környezetvédők védőszentjévé is felavatta. Éppen ezért október 4-én világszerte nemcsak a ferences rendi szerzetesek emlékeznek meg rendalapítójukról, hanem az állatok világnapja rendezvényeivel, az állat- és természetvédők is.

A Pellérdi Általános Iskola nevelői és tanulói számára egyaránt fontosak az állatok, a róluk való gondoskodás. Ökoiskolai tevékenységünknek is lényeges része. Október elején beszélgetünk a gyerekekkel a felelős állattartásról a gondoskodás szükségességéről. Kapcsolatban állunk a Misina Természet és Állatvédő Egyesülettel és az általuk működtetett Állatmenhely Pécs-Somogyi Tanyájával. A szülők segítségével gyűjtött adományokat eljuttattuk hozzájuk. Köszönetüket fejezték ki és várják a hozzájuk látogatókat. 180 kutya és macska, valamint sok háziállat él itt. Várják az örökbefogadókat, ill. azokat, akik szívesen sétáltatnák a kutyusokat. Önkéntes segítőkre is számítanak.

Képek

Katicsné Somogyvári Ildikó

könyvtáros tanár


Madarak és fák napja

A természet szépségeiről újabb képeket, videót és prezentációt kaptunk diákjainktól. Örömteli, hogy ennyien élvezik és értékelik a természet csodáit és figyelemmel kísérik környezetünk élővilágát!

Képek

Kőrösi Tamás: Madarak és fák napja

Vizisikló


Föld napja

Idén is gondoltunk a FÖLDRE! Április 22.-én nagyon sokan törődtek a természettel. Gondozták a kertet, méhcsalogató virágokat ültettek és nem feledkeztek meg az újrahasznosításról sem. Az állatok megfigyelése is érdekes fotótémát adott. Íme néhány kép a nap eseményeiről. 

Képek


ÖKO munkaterv 2019-2020

Beszámoló 2018-2019-es tanév

 


Land-Art

Az otthonról tanulás egyik nagy előnye, hogy nem kell elmondanunk: Hozz magaddal otthonról... Csak kiadjuk a feladatot és már szárnyalhat is a fantázia! Így történt ez a harmadikosok és negyedikesek technika óráin is, ahol a természeti környezet formavilágát és eszközeit használták a gyerekek, azaz "land-art" alkottak. Időjárásunk szeszélyei miatt azonban a lakás elemei is természeti környezetnek minősülnek, így nagyon találékonyan felhasználásra kerültek kövek, játékok, élelmiszerek is. Utóbbit tekintve az újrahasznosítás elve is megvalósult:  a tészta, zöldségek így többszörösen is jó szolgálatot tettek.

Képek

Német-Sári Krisztina

Eledelgyűjtés Állatok Világnapjára

Iskolánk tanulói és dolgozói az Állatok Világnapja alkalmából eledelt gyűjtöttek a rászoruló, menhelyen élő állatoknak. Az adományt Ildikó néni juttatta el a Misina Természet és Állatvédő Egyesület telephelyére. Mindenkinek köszönjük a segítséget!

   
  Keresztély Renáta tanárnő 
ÖKO szakkör vezetője

 


Minikertek, Dézsakertek pályázat

A PTE Botanikus Kertje által meghirdetett Minikertek, Dézsakertek pályázatán két intézményegységünk is szép sikereket ért el. Görcsöny a harmadik helyet szerezte meg, Kővágószőlős pedig a szavazatok alapján magasan nyerte a versenyt szemet gyönyörködtető dézsakertjével.
Mindkét Tagiskolánknak Gratulálunk!

Kővágószőlős

Görcsöny

Megfigyelések és vizsgálatok az iskola kiskertjében


Képek a kiskertről 2019 június

   
   

ÖKOISKOLAI MUNKATERV 2018 – 2019 tanév Pellérdi Általános Iskola és Tagintézményei

BESZÁMOLÓ AZ ÖKO – MUNKAKÖZÖSSÉG MUNKÁJÁRÓL 2017 – 2018 TANÉV

 

Ökosuli

Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet 2011-től ökoiskolai cím elnyerésére írt ki pályázatokat, melyeket a Svájci - Magyar Együttműködési Program támogat. Tematikus célterületek: környezeti kezdeményezések, biodiverzitás, természetvédelem.

Átfogó célja a diákok környezettudatosságának erősítése, a környezeti nevelési tevékenységek színvonalának emelése.

A pályázat céljaival iskolánk nevelőtestülete, szülői közössége és diákjaink is egyetértenek. Fontos része életünknek a környezetvédelem, a tudatos fogyasztás, a minőségi anyagok használata. Most ezekkel a témákkal hangsúlyosabban foglalkozunk, tudatosan tervezzük programjainkat, benyújtjuk a pályázatunkat, pozitív elbírálásban bízva.

Tanórákon és iskolán kívül is bővítjük tudásunkat, igyekszünk tapasztalatokat szerezni, miközben sok közös élménnyel gazdagunk.

 


Fűszer- és gyógynövénykert

 


További képek